06.02.2020 – Alocarea unei sume din Fondul de rezervă pentru comuna Ceahlău

Astazi, 06 februarie a.c, Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a realizat o informare rapidă privind trei evenimente importante. Subiectele principale de discuție în cadrul informării au vizat următoarele situații: alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020,  pentru comuna Ceahlău – județul Neamț, ordinul privind încetarea mandatului de consilier județean al domnului Eduard Corduneanu, și situația celor cinci copii care au acuzat o stare de rău din cauza intoxicării cu monoxid de carbon, de la Școala Gimnazială “Iustin Pârvu” Poiana Teiului.

Prefectul județului, domnul George Lazăr, a dat citire Hotărârii de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020,  pentru comuna Ceahlău – județul Neamț, prin care s-a stabilit alocarea unei sume de 6.946 mii lei pentru achitarea obligației de plată, conform Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr 1.811/2010 și a Titlului executoriu nr.3.261 din 04.03.2015.

Lazăr: “Prin decizia Guvernului României și a Primului-ministru – domnul Ludovic Orban, căruia îi mulțumesc personal, s-a deblocat o situație care trena de aproximativ zece ani, iar primăria comunei Ceahlău poate în prezent să acceseze fonduri europene pentru dezvoltare. Timp de zece ani, chiar dacă, domnul primar al comunei Ceahlău – Dumitru Coroamă a făcut numeroase diligențe către guvernele României, nu a primit sprijin, iar comunitatea din Ceahlău a fost practic condamnată la subdezoltare în tot acest timp. Comuna Ceahlău este un reper turistic pentru județul Neamț, fiind localitatea care atrage cei mai mulți turiști anual. Prin această alocare financiară se rezvolvă o problemă stringentă și se deschide calea spre dezvoltare a comunei Ceahlău și a zonei turistice de munte. Sunt convins că primarul, Dumitru Coroamă va fi extrem de atent cu proiectele sale în viitor și va arăta interes în atragerea de proiecte europene pentru că această comunitate să se dezvolte și să devină un brand turistic.”

Ultimele două puncte discutate în cadrul conferinței au avut ca subiect încetarea mandatului de consilier județean al domnului Eduard Corduneanu, pentru care s-a realizat astăzi adresa de înaintare către Consiliul Județean Neamț și către parte.

În ceea ce privește situația celor cinci copii care au acuzat o stare de rău din cauza intoxicării cu monoxid de carbon, de la Școala Gimnazială “Iustin Pârvu” Poiana Teiului, Prefectul Județului Neamț a declarat: ”Consider că este inacceptabil și intolerabilă situația manifestată la Școala Gimnazială “Iustin Pârvu” din comuna Poiana Teiului unde învață 134 de copii. Încă din data de 25.11.2019 s-a întocmit proces verbal de control de către Inspectoratul de Situații de Urgență Neamț prin intermediul căruia s-au constatat mai multe nereguli la centrala pe lemne aflată în dotarea școlii și s-a stabilit o serie de măsuri care trebuiau puse în aplicare. Din datele celor de la Inspectoratul de Situații de Urgență Neamț se pare că, nici până astăzi, măsurile nu s-au aplicat și nu s-a remediat problema, ajungându-se la situația în care cinci copii au acuzat o stare de rău, provocata de intoxicația cu monoxid de carbon provenită de la centrala școlii. Astfel, am întrunit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, Inspectoratul de Situații de Urgență Neamț, Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a dispune măsurile legale de verificare și sancționare a celor care se fac vinovați. În cauză – Inspectoratul de Poliție Județean Neamț s-a sesizat cu infracțiunea de vătămare corporală din culpă deschizându-se în acest sens dosar penal, iar Inspectoratul Școlar Județean urmează să facă o anchetă pe linia de management școlar, Inspectoratul de Stat în Construcții un control privind construcția, iar Inspectoratul de Situații de Urgență Neamț va întocmi proces verbal la fața locului cu sancțiunile care se impun și planul de remediere. Personal, în calitate de prefect al județului Neamț, consider că trebuie luate cele mai drastice măsuri față de cei care se fac vinovați de situația creată – pentru că nu este normal să se neglijeze sănătatea și viața copiilor care merg la școală, iar din lipsa de implicare, pe de o parte a doamnei director a școlii, și respectiv a doamnei primar  – să fie puși 134 de copii în asemenea riscuri.”