Ședințele Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice și a Comisiei de Dialog Social au avut loc în cursul zilei de 22 august 2024 la sediul Palatului Administrativ din Piatra Neamț

Reuniunile au fost prezidate de domnul prefect Adrian Bourceanu și au atins următoarele subiecte de discuțiii:

 

În cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Casa de Asigurări de Sănătate Neamț a prezentat modul în care se derulează activitatea de contractare a serviciilor medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, la nivelul instituției. Printre acestea s-a numărat încheierea de acte adiționale  pentru acordarea de servicii medicale în aplicarea Planului national de prevenire și combatere a cancerului. Se adaugă servicii medicale acordate persoanelor care nu pot face dovada calității de asigurat pentru detectarea precoce a afecțiunilor oncologice.

Au fost discutate aspecte legate de prescriere, procurare şi decontare a dispozitivelor medicale, tehnologii şi dispozitive asistive destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, cum sunt protezele auditive sau lentilele intraoculare artificiale pentru operațiile de cataractă.

Focus: Îmbunătățirea accesului la servicii medicale pentru persoanele vârstnice și vulnerabile.

 

Comisia de Dialog Social a avut pe ordinea de zi a aspecte de lucru prezentate de Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț și Directia pentru Agricultura a Judetului Neamt. Materialele prezentate au cuprins:

  1. Date din activitatea Serviciului de Ordine Publică, structură de specialitate cadrul I.P.J. Neamț. Materialul a cuprins evoluţia principalilor indicatori ai criminalităţii din judeţul Neamţ în primele 6 luni ale anului.
  2. Prezentarea Legii 111/2022 a prestatorului casnic, modul în care este pusă în aplicare legea, platforma digitală aferentă, posibilitățile de intervenție și sprijin ale AJOFM. Legea vizează activitatea muncitorilor casnici și oferă posibilitatea de cumpărare a unor tichete de activităţi casnice – bonuri valorice destinat remunerării activităţilor casnice desfăşurate de către prestatorul casnic. Printre avantajele oferite de lege prestatorilor casnici se află faptul că o persoană care nu este asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate, acesta dobândeşte calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei, şi are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, prevăzut de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice. Plata contribuţiei de asigurări sociale, în condiţiile prezentei legi, conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, potrivit prevederilor legale în vigoare.
  3. Rolul DAJ Neamț în implementarea măsurilor guvernamentale privind securitatea alimentară pe lanțul de distribuție de la producător la consumatorul final.

Focus: Securitatea publică, ocuparea forței de muncă și securitatea alimentară.

 

Ambele comitete au discutat despre subiecte de interes public, cu un accent deosebit pe îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.