30.01.2020 – Ședință festivă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în comun cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petrodava” al județului Neamț

Astăzi, 30 ianuarie a.c, ora 10.00, în Sala “Calistrat Hogaș” a Palatului Administrativ a avut loc ședința festivă de evaluare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în comun cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petrodava” al județului Neamț. Aceasta ședință a avut drept scop prezentarea bilanțului de activitate a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț anul 2019, precum și înmânarea a două insigne onorifice pentru activitatea desfășurată de personalul Inspectoratului de Situații de Urgență Neamț.

Conform bilantului prezentat au fost monitorizate şi gestionate toate cele 1548 situaţii de urgenţă complexe produse în anul 2019, în creştere cu 244% faţă de anul 2018, când s-au produs 632 situaţii de urgenţă complexe, astfel: 407 ca urmare a declanşării riscurilor naturale (220 incendii de pădure (incendii la fondul forestier, vegetaţie uscată sau culturi de cereale), 187 situaţii de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase), 408 ca urmare a declanşării riscurilor tehnologice (290 accidente rutiere, 1 datorată eşecului utilităţilor publice, 117 datorate muniţiei neexplodate sau nedezactivate rămase din timpul conflictelor militare), 1 ca urmare a declanşării riscurilor biologice (a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană, în localitatea Agapia, comuna Agapia) şi 732 ca urmare a declanşării riscului de incendiu.

La nivelul judeţului Neamţ, situaţiile de urgenţă apărute pe parcursul anului 2019 au fost gestionate printr-o bună colaborare, comunicare şi punere în practică a hotărârilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Rezultatele din 2019 ale activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ dovedește faptul că acesta şi-a îndeplinit responsabilităţile ce îi revin, respectând prevederile legislaţiei în vigoare.

Prefectul Judetului Neamt, domnul George Lazăr, a înmânat în cadrul acestei ședințe festive isigna onorifică “Pompier de onoare al județului Neamț”, domnului Plutonier – major Asmarandei Florin, a Detașamentului de Pompieri Roman.

La finalul ședinței festive domnul prefect, George Lazăr, a transmis mulțumiri personalului Inspectoratului pentru Situații de Urgență: ”Într-o ordine firească o să vă adresez aceleași mulțumiri, ca și antevorbitorii mei, pentru că faceți lucruri deosebite pe care puțini oameni au curajul sau îndrăzneala să o facă. Meseria dumneavoastră e o meserie în care vă supuneți zi de zi, noapte de noapte riscurilor, de cele mai multe ori atunci când sunteți în misiuni de intervenție. Când am intrat astăzi în sală și am primit onorul domnului General de Brigadă, Ioan Nițică – am văzut o sală deosebită! Arătați foarte bine la ceas aniversar – vă felicit pentru ținută și pentru conduită! Alături de armată sunteți una dintre instituțiile statului român cu cea mai mare încredere în rândul populației pentru că sunteți cei care de cele mai multe ori reprezentați granița dintre viață și moarte! De aceea, încrederea în activitatea dumneavoastră este extrem de mare, iar profesionalismul de care ați dat dovadă în intreaga activitate vă caracterizează ca și instituție, și vă face să fiți una dintre cele mai importante instituții ale statului român! Vă doresc pentru anul 2020 să aveți același professionalism de care dați dovadă mereu, să avem parte din partea Ministerului de Afaceri Interne și Guvernului României de sprijin în activitatea pe care o întreprindeți, de resurse financiare și de investiții pentru că aveți nevoie! Să aveți un an 2020 cu misiuni reușite, să salvați vieți și să vă faceți bine datoria, să colaborăm și să ne facem treaba!”