COMUNICAT DE PRESĂ Ultimele măsuri ale Ordonanței Militare nr. 4 – 30.03.2020

COMUNICAT DE PRESĂ

 Ultimele măsuri ale Ordonanței Militare nr. 4

Astăzi, 30 martie a.c, prefectul George Lazăr a ținut un brifieng de presă la Instituția Prefectului – județului Neamț pentru a transmite informații legate de ultimele măsuri impuse de Ordonanța Militară nr. 4.

Prefectul George Lazăr a mai făcut câteva precizări legate de declarațiile publice realizate de către Președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică Neamț. Adrian Bourceanu susține că Guvernul României condus de domnul Ludovic Orban obligă structurile Ministerului Afacerilor Interne să mintă.

„În ceea ce privește declarația apărută în presa locală o calific iresponsabilă, menită să creieze o stare de panică și de tensiune în rândul populației. Consider că sunt informații false, sens în care ne-am sesizat cu privire la aceste aspect și am deschis un dosar la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 404/Cod Penal – infracțiuni contra securității naționale – comunicare de informații false.  Sunt de părere că atitudinea domnului președinte A.T.O.P Neamț a fost una total neprofesionistă, folosind structurile Ministerului Afacerilor Interne într-o zonă de conotații politice și încercând să atragă în acest mod o zonă de insecuritate socială. Dacă domnul Adrian Bourceanu a făcut aceste declarații și acest joc politic din proprie inițiativă și de capul lui, atunci a făcut o mare greșeală, iar dacă a făcut-o la sfatul sau îndemnul altcuiva, atunci a făcut aceeași greșeală – la fel de gravă, doar că responsabil rămâne doar dumnealui, fără sfătuitorul acestuia. A atrage în jocuri politice și demagogice structurile Ministerului Afacerilor Interne, în sensul de a publica și răspândi informații false punând astfel în pericol securitatea națională – sunt acțiuni extrem de grave, mai ales în acest context al stării de urgență. Domnul Bourceanu, și probabil sfătuitorul dumnealui, ori nu cunosc foarte bine legea, cu toate că ar trebui, ori au în mod clar o tendință de a irita opinia publică și de a aduce atingere imaginii instituțiilor de forță ale Ministerului Afacerilor Interne. 

În calitate de prefect și de reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne în județ, nu pot tolera un astfel de comportament, și mai mult, conducătorii celor 3 instituții ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, Inspectoratul de Jandarmi Județean, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Petrodava Neamț se delimitează și se dezic în mod ferm de speculațiile promovate de acest domn. Asigurăm cetățenii județului Neamț că Instituția Prefectului și structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt întotdeauna la datorie și își exercită atribuțiile de serviciu întocmai cu prevederile legale și acționează coordonat în interesul oamenilor.”, a declarat prefectul județului Neamț, domnul George Lazăr.

Instituția Prefectului – județul Neamț recomandă instituțiilor de presă din județul Neamț să verifice în mod exigent informațiile și declarațiile care apar pe site-urile lor în vederea informării corecte a populației, așa cum au făcut-o întotdeauna, dar cu amendamentul de a nu asuma, mai ales în această perioadă, apariții neconforme și ireale care pot conduce la iritarea societății. Apreciem colaborarea cu instituțiile de presă care au fost întotdeuna într-un pateneriat corect și au dat curs cu celeritate inițiativelor de comunicare transparentă către populație din partea instituțiilor publice.

În continuare subiectul abordat a fost cu privire la ancheta dispusă de către Instituția Prefectului în sarcina Direcției de Sănătate Publică Neamț cu privire le neregulile apărute în mass- media în legătură cu pacientul care s-a prezentat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț în reptetate rânduri și nu a fost internat, nici nu i s-au prelevat probe pentru testare Covid-19, ulterior fiind diagnosticat pozitiv. Pacientul a fost transportat în condiții neconforme la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

 Vă precizam că în urma rezultatului anchetei, dispuse de prefectul județului Neamț în temeiul articolului 19 din Decretul 195/2020 emis de Președintele României privind institiuirea stării de urgență pe teritoriul țării, dacaă se vor semnala neconcordanțe în aplicarea protocoalelor intraspitalicești se ia în calcul suspendarea din funcție a conducătorului unității medicale, respectiv a managerului Spitalului Județean de Urgență Neamț.

Consider de importanță vitală sănătatea publică a cetățenilor județului Neamț și tratarea oricărui pacient în condiții de înalt profesionalism și cu respectarea protocoalelor medicale. Apreciez implicarea tuturor cadrelor medicale în lupta cu acest virus și pot înțelege starea de tensiune sau volumul mare de muncă, dar rog și insist să se aplice un tratament egal și profesionist tuturor pacienților.”, a declarat prefectul județului Neamț, domnul George Lazăr.

Prin intermediul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a stabilit la propunerea prefectului o locație de carantină pentru și în favoarea cadrelor medicale care sunt în auto-izolare, fiind considerați contacți direcți/apropiati cu persoane confirmate pozitiv Covid-19, și care din motive obiective doresc ca această formă de auto-izolare să o facă într-o formă de carantină instituționalizată. În acest sens a fost identificat și contractat un spațiu de carantină pentru cadrele medicale, acest spațiu îndeplinește toate criteriile locative.

Rămâne în conformitate cu Ordonanța militară nr.4 articolul 7, ca în cazul cadrelor medicale care au nevoie de repaus între ture sau gărzi, ministerele sau autoritățile administrației publice locale care au în subordine unități sanitare să asigure astfel de spații de cazare.

În continuare vă aducem la cunoștință faptul că proiect propus de modificare a OUG 1/1999, aflat în transparență decizională, urmând a fi implementat sub aspectul stabilirii cuatumului amenzilor pentru persoanele fizice care nu respectă condițiile izolării la domiciuliu și carantinării, cu amendă de la 2000 lei la 20.000 lei, în prezent fiind de la 100 lei la 5000 lei. Persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare cuatumul va fi de la 10.000 lei la 70.000 lei, crescând astfel pragul de minim care era la 1000 lei. Structurile abilitate de verificare, control și sancționare sunt poliția română, jandarmeria și politia locală precum și Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorilor. Măsurile pe care Ministerul Afacerilor Interne le au în vedere cu privire la nerespectarea regimului de izolare și carantinare, vor fi dintre cele mai dure pentru a asigura un climat de siguranță a sănătății publice și pentru a descuraja orice persoana care s-ar putea gândi să nu respecte legea.

În ceea ce privește Ordonanța Militară nr. 4/29 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 este important să informăm cetățenii județului Neamț despre aceste măsuri, motiv pentru care vă atasăm integral documentul ordonanței.

 

30 martie 2020