INFORMARE DE PRESĂ – În legătură cu modul de gestionare a situației generate de epidemia de COVID-19 și măsurile dispuse – 08.05.2020

În legătură cu modul de gestionare a situației generate de epidemia de COVID-19 și măsurile dispuse, vă informăm cu următoarele date:

Conform raportării primite de la Direcția de Sănătate Publică Neamț, la data de 08.05.2020 sunt 278 de persoane aflate în carantină, 1185 persoane ieșite din carantină, 362 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu, 7857 persoane ieșite din izolare.

În vederea respectării restricțiilor impuse ca urmare a Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și a Decretului nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au desfășurat misiuni specifice pentru prevenirea și combaterea riscului de răspândire a COVID-19.

În cursul zilei de ieri, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au fost la datorie, în misiunile pentru menținerea ordinii publice în zona locațiilor de carantină, pentru depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină, pentru fluidizarea circulației, escortarea convoaielor sau a coloanelor de auto ori a autovehiculelor ce transportă materiale medicale sau pentru identificarea persoanelor în cadrul anchetelor epidemiologice, sprijinind totodată D.S.P.

Polițiștii au verificat și respectarea interdicțiilor impuse persoanelor aflate în izolare sau carantină și a celor impuse, pe timpul Stării de Urgență, unităților comerciale, efectuând totodată controale pentru combaterea criminalității economice.

Până la data de 15 mai a.c., când se anunță anumite măsuri de relaxare, atragem atenția cetățenilor să respecte, în continuare, normele legale în vigoare, şi să evite pe cât posibil părăsirea domiciliului, până la ridicarea stării de urgenţă.

De asemenea, reamintim faptul că forţele de ordine publică, prezente în stradă, nu tolerează încălcări ale normelor legale de către cetăţeni, care totodată, se expun riscurilor de natură medicală.

Cu privire la persoanele care prezintă adeverinţe de la angajator, menţionăm faptul că poliţiştii au la dispoziţie Registrul Electronic General de Evidenţă a Salariaţilor, aplicaţie prin care pot verifica autenticitatea adeverinţelor eliberate şi calitatea de angajat al persoanei care prezintă o astfel de adeverinţă. În cazul în care o persoană este depistată utilizând o astfel de adeverinţă falsă, aceasta nu va fi exonerată de răspunderea penală.

Reamintim că dispozitivul de ordine și siguranță publică acționează zilnic pentru prevenirea și limitarea răspândirii noului Coronavirus (COVID 19), dar și pentru a preveni și combate ilegalitățile de orice fel.