INFORMARE DE PRESĂ – În legătură cu modul de gestionare a situației generate de epidemia de COVID-19 și măsurile dispuse

În legătură cu modul de gestionare a situației generate de epidemia de COVID-19 și măsurile dispuse, vă informăm cu următoarele date:

Conform raportării primite de la Direcția de Sănătate Publică Neamț, la data de 22.03 2020 sunt 141 de persoane aflate în carantină și 2352 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu.

În vederea respectării restricțiilor impuse de autoizolarea la domiciliu polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au acționat în sistem integrat, alături de Poliția Locală și Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț din dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice din mediul urban și cele de patrulare din mediul rural. În acest context, polițiștii au efectuat verificări de mai multe ori la domiciliile a 885 de persoane, cu privire la modul în care sunt respectate condițiile de izolare. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 17.100 de lei, în conformitate cu prevederile OUG 1/1999. Jandarmii au verificat 273 de persoane la domiciliu și au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 1000 lei.

În aplicarea Ordonanței Militare nr 2/ 21.03.2020, publicată în Monitorul Oficial, Partea I numărul 232 din 21.03.2020, la nivelul județului Neamț sunt adoptate noi  măsuri pentru gestionarea infecțiilor cu Covid – 19:

 • Măsuri ce vor fi implementate de către autoritățile publice locale:
 • Pe pagina de internet, la avizierele instituțiilor și în celelalte locuri de afișare stabilite de către conducerea unităților administrativ – teritoriale, vor fi aduse la cunoștința cetățenilor reglementările prevăzute la art. 3, 4, 5 și 7 din Ordonanta militară nr.2/21.03.2020;
 • Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

Instituția Prefectului județului Neamț aduce la cunoștința cetățenilor județului o serie de măsuri cuprinse în Ordonanța Militară nr.2 / 2020:

 • Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.
 • În intervalul orar 6,00 – 22,00 se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
   1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
   2. deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
   3. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
   4. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
   5. deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
 • Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22,00, ora României.
 • Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
 • Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
 • Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică.
 • Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
 • Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Măsurile aplicate astfel nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală.

REAMINTIM faptul că toți cetățenii trebuie să respecte măsurile adoptate de către autorități!

Evitați ieșirile din casă, doar dacă este absolut necesar și respectați măsurile de igienă personală, esențiale în prevenirea răspândirii COVID -19!