Mesajul Domnului Prefect, George Lazar privind celebrarea Limbii Române

Pentru a atrage atenţia asupra importanţei păstrării calităţii limbii române şi pentru a-i sprijini pe românii din afara graniţelor să-şi păstreze cultura şi identitatea naţională, ziua de 31 august a fost proclamată, prin legea 53/2013, drept Ziua Limbii Române.

Limbă romanică, româna este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane şi este a cincea, dupa numărul de vorbitori, dintre limbile romanice, după spaniolă, portugheză, franceză şi italiană.

Ziua Limbii Române este marcată de autorităţi şi instituţiile publice, de reprezentanţele diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi evenimente cultural-educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

„‘Limba noastră-i limbă sfântă!’ Este un vers scris de părintele Alexei Mateevici acum mai bine de un secol şi devenit, între timp, parte a imnului de stat pentru Republica Moldova.

Limba română provine din romanizarea populațiilor antice din bazinul Dunării de jos care, conform lui Herodot și celorlalţi autori antici, erau Traco-Dace, iar ulterior a fot influențată de limbile slave, greacă, maghiară și altele.

Prefectul Județului Neamț, George Lazăr:” Sărbătorim astăzi ziua limbii române fără manifestări numeroase în spațiul public asa cum eram obișnuiți.

Suntem un popor care își iubește și prețuiește limba. Datoria noastră ca români, ca vorbitori ai aceste limbi, este să o conservăm și să o oferim mai departe copiilor noștri la fel de curatâ și frumoasă cum am primit-o de la strămoșii noștri.

Limba română este cunoscută în întreaga lume prin intermediul literaturii române, cu ajutorul scriitorilor care au recreat povești, anectode, romane și ale scrieri dedicate poporului român, istoriei române și limbii române.

Până la urmă să vorbești românește înseamnă sa simți românește. Datoria noastră, ca cetățeni este să consolidăm o societate puternică și unită. La mulți ani limbii române!”