Mesajul prefectului George Lazăr cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România, 21 decembrie, și Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, 22 decembrie

Doamnelor si domnilor,

În acest an aniversăm două evenimente cruciale pentru istoria recentă a României :  30 de ani de la Revoluţia din 1989 şi 15 ani de la aderarea României la NATO – cea mai importantă  alianţă strategică a lumii.

Comemorăm astăzi 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din Decembrie 1989, 30 de ani de la momentul  în care s-a vărsat sânge în numele libertăţii şi  democraţiei.

Un cutremur istoric, care a început pe 16 decembrie 1989 la Timisoara, care s-a propagat in toată ţara şi care a schimbat radical destinul multor generaţii.

Gândul nostru merge către cei care au făcut posibile toate reperele majore în viaţa românilor din ultimul secol: răsturnarea unui regim totalitar criminal, apropierea de valorile lumii libere, construirea unei Românii democratice, apartenenţa la o alianţă care îi asigură securitatea în faţa provocărilor externe.

În zilelele revoluţiei din decembrie, românii au strigat în stradă cu toată puterea ‘Jos comunismul’. Sacrificiul lor din acele zile, definitoriu pentru devenirea ulterioară a României, ne-a adus libertatea şi a făcut posibilă existenţa de astăzi, ca cetăţeni ai unui stat democratic.

Un stat în care demnitatea persoanei, drepturile şi libertăţile omului, dreptatea şi pluralismul sunt valori ce ţin de normalitate.

Se cuvine să marcăm cu pietate şi recunoştinţă momentul fondator al democraţiei româneşti. Avem datoria, mai presus de toate, să onorăm jertfa supremă a eroilor şi martirilor care şi-au dat viaţa în Decembrie 1989.

Ce semnificaţie mai au astăzi, dupa 30 de ani, evenimentele din 1989 ?

Sunt încă secrete de aflat, schimbări de explicat, o tranziție de încheiat și lucruri care nu trebuie uitate.

Societatea în care trăim trebuie sa îşi asume valorile revoluţiei din decembrie 89 – ideea de libertate şi cea de democraţie. Ele nu trebuie comemorate doar la momente aniversare, cum este cel de astăzi, ci trebuie apărate în fiecare zi.

In 1989 am câştigat şansa de a construi o Românie democratică şi prosperă. Ca membri.,din 2007, ai Uniunii Europene am avut oportunitatea  extraordinară să ne dezvoltăm şi economic, să călătorim, iar copiii noştri să studieze în ţări cu tradiţie democratică.

Mai sunt, însă, multe de facut. Democraţia şi valorile europene sunt preţioase şi trebuie protejate. Prosperitatea venită şi cu ajutorul banilor europeni nu va veni fară muncă serioasă şi susţinută. Le datorăm asta eroilor care au plecat să strige “Jos comunismul” şi nu s-au mai întors acasă. Le datorăm asta copiilor lor, dar şi generaţiilor care vin. Datorăm asta României, aflată într-un moment  bun al istoriei sale.

Închei, evocând gândurile celui mare român cu care am avut privilegiul să fiu contemporan – Regele Mihai al României :

Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.  Aşa să ne ajute Dumnezeu !