Prefectul judeţului, domnul George LAZĂR, a vizitat Căminul pentru Persoane Vârstnice Văratec

Prefectul judeţului Neamţ, domnul George Lazăr a vizitat în data de 11 februarie a.c  Căminul pentru Persoane Vârstnice Văratec la invitația maicii starețe Iosefina și a maicii Filumena, care coordonează acest centru. Căminul pentru Persoane Vârstnice Văratec este sub coordonarea Mănăstirii Văratec ce adminstrează acest centru pentru oamenii aflați la o vârstă înaintată.

În acest centru sunt cazați 45 de bătrâni care au parte de îngrijiri medicale și tratamente, condițiile de cazare fiind foarte bune. Numărul total disponibil este de 72 de locuri, locația funcționează în administrarea Mănăstirii Văratec cu sprijinul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, sub înaltul patronaj al Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

“Mă bucur că există astfel de centre și oameni dedicați ajutorului și suportului persoanelor vârstnice. Am găsit aici dotări printre cele mai bune, condiții de cazare și masă la un standard ridicat. În continuare este nevoie de sprijin din partea autorităților publice județene pentru că doar din resurse financiare proprii este dificil ca acest centru să se poată întreține. Apreciez, în mod deosebit, implicarea maicii starețe de la Mănăstirea Văratec în susținerea acestui centru, și într-un mod aparte implicarea Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ce acordă sprijin pentru susținerea acestor tipuri de centre. Astfel, Biserica Ortodoxă Română arată o atentă preocupare pentru oamenii care ajung la o anumită vârstă și au nevoie de îngrijiri speciale, aspect pe care îl apreciem ca fiind valoros pentru segmentul acesta de vârsta.”, a declarat Prefectul județului, domnul George Lazăr.

În România fenomenul îmbătrânirii populației este unul accelerat, și ne poziționează printre primele locuri în clasamentul statisticilor europene, populaţia vârstnică de peste 65 ani depăşind cu 350 de mii persoane populaţia tânără, conform Institutului Național de Statistică. În aceste împrejurări, dezvoltarea unui sistem integrat de asistență socială a persoanelor vârstnice și susținerea lui devine o prioritate pentru autoritatile statului roman, precum și pentru principalele tipuri de servicii sociale adresate persoanelor vârstnice.