Prefectul judeţului, domnul George LAZĂR, solicită exigență în respectarea măsurilor de prevenire a pestei porcine africane

Astăzi, 16 ianuarie a.c, ora 11.00, în Sala „Mihail Sadoveanu” a Palatului Administrativ  prefectul județului, domnul George Lazăr, a condus ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, convocată ca urmare a faptului că în două fonduri de vânătoare de pe teritoriul județului Bacău au fost diagnosticate două cazuri de pestă porcină africană la efectivele de mistreți.  Prin instituirea zonei afectate de boală – 13 km de la locul de declarare a cazurilor de PPA – sunt incluse și unele teritorii ale fondurilor cinegetice din județul Neamț, respectiv Fondul de vânătoare Oniceni – gestionar A.V.P.S Roman și Fondul de vânătoare 2 – Poloboc, gestionar A.J.V.P.S Bacău.

La nivelul acestor fonduri de vânătoare se aplică măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane, cum ar fi:

  • desfășurarea de activități de vânătoare, astfel încât să se realizeze vânătoarea integrală a efectivelor de mistreți din aceste fonduri de vânătoare;
  • carcasele rezultate din activitățile de vânătoare vor fi testate în laborator pentru PPA;
  • gestionarii fondurilor de vânătoare au obligația să inspecteze zilnic teritoriul fondului de vânătoare pentru a constata dacă pe teritoriul fondului sunt crescuți porci domestici, dacă apar porci mistreți morți.
  • pentru mijloacele de transport masă lemnoasă se vor organiza puncte pentru dezinfecție în cele două fonduri de vânătoare.

Și celelalte fonduri de vânătoare vor orgniza acțiuni de vânătoare a mistreților pentru atingerea unei ținte de densitate a mistreților de 0,5 mistreți/km sau mai mică. Se va menține aceeași exigență în aplicarea regulilor de biosecuritate în organizarea partidelor de vânătoare.

Au fost două focare confirmate de pestă porcină africană în județ. Cel de la Agapia este deja închis, cel de la Crăcăoani va fi declarat închis până la sfârșitul lunii. La acestea se adaugă cele două zone de supraveghere specială în fondurile de vânătoare.

Rog șefii instituțiilor cu rol în aplicarea măsurilor de prevenire a pestei porcine africane să mențină aceeași exigență, să fie strict controlată activitatea de comercializare ilegală a animalelor vii și a produselor de origine animală. La această dată, în județul nostru nu este permisă  comercializarea de animale, din orice specie, în târguri, oboare și piețe. Să informăm populația pentru a aplica  măsuri de biosecuritate la îndemână, să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără certificat veterinar de sănătate, să anunțe medicul veterinar în cazul unei boli la animalele din gospodărie.  Este nevoie de efortul tuturor și voi face un apel și către autoritățile administrației publice locale, să apărăm teritoriul județului de răspândirea acestui virus”, a spus prefectul județului George LAZAR.

Planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreti, corespunzător cazurilor de pesta porcină africană din FV 29 Odobești și FV 41 Trebes, județul Bacău și măsurile aplicabile zonelor afectate de pesta porcină africană din FV 51 Oniceni și FV Poloboc, județul Bacău se găsește aici.