La conferința de presă au fost prezenți șefii inspectoratelor județene de poliție, jandarmeriei și pentru situații de urgență, care au prezentat aspecte semnificative din activitatea instituțiilor conduse de aceștia.
Domnul Adrian Bourceanu a prezentat următoarele subiecte:
- Evenimentul dedicat sportivelor olimpice Instituția Prefectului – Județul Neamț va organiza pe 13 august, la Palatul Administrativ din Piatra Neamț, un eveniment în cinstea sportivelor Bianca Florentina Ghelber și Ioana Vrînceanu pentru performanțele obținute la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.
- Ședința de fond funciar – 100 de dosare au fost analizate în cadrul ședinței de fond funciar din 12 august 2024.
- Pagube din urma fenomenelor hidro-meteorologice În lunile iunie și iulie a.c., fenomenele hidro-meteo au produs pagube în 16 comune din județul Neamț, în 40 de localități. afectând infrastructură rutieră, poduri și podețe. În urma celor 19 rapoarte operative întocmite de UAT-uri și primite de Grupul de suport tehnic al CJSU Neamț, s-a deplasat la fața locului o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului- Județul Neamț, Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, Inspectoratului de Stat în Construcții, Consiliului Județean și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Petrodava Neamț care a constatat și estimate preventiv pagubele produse. Datele din teren vor fi utilizate la întocmirea unui proiect de hotărâre de guvern pentru acordarea de sume localităților afectate pentru refacerea pagubelor. Au fost afectate comunele Icușești, Boghicea, Stănița, Rucești, Grumăzești, Țibucani, Dragomirești, Hangu, Pângărați, Bicaz Chei, Gârcina, Girov, Ștefan cel Mare, Crăcăoani în luna iunie a.c. și respectiv Gârcina și Bodești în luna iulie a.c.
- Situația din Cheile Bicazului În luna iulie a fost emisă Hotărârea CJSU cu nr. 12 din 02.07.2024 care prevede luarea de masuri de siguranta pentru DN 12C Cheile Bicazului. În urma acestei hotărâri Secția de Drumuri Naționale monitorizează permanent alunecările de teren și arborii cu risc de prăbușire, precum și cele produse în urma fenomenelor hidrometeorologice (cod portocaliu sau roșu de vânt, precipitații puternice – ploi torențiale etc.) pentru identificarea urmărilor produse de aceste fenomene. Raportările sunt săptămânale. În luna iulie, conform raportărilor SDN, nu s-au constatat căderi de arbori sau pietre pe zona carosabilă. Conform hotărârii de CJSU nr. 27 din 7.11.2023, în prezent se realizează o expertiză tehnică a versanților de pe sectorul km 27+758-32+000, care să stabilească delimitarea zonei de siguranță a drumului, precum și soluții de intervenție, astfel încât să fie asigurată siguranța participanților la trafic și a turiștilor care tranzitează zona.
- Poduri și podețe nereglementate Instituția Prefectului a solicitat identificarea și reglementarea traversărilor peste cursurile de apă din județ. Au fost identificate 895 de poduri, podețe și punți nereglementate în evidența U.A.T.-urilor, cifră care urmează să fie reconfirmată cu instituțiile județene de profil. IPNT a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, Inspectoratului Județean de Stat în Construcții Neamț și Secției Drumuri Naționale Piatra Neamț să ne trimită modul de reglementare și etapele necesare punerii în legalitate a podurilor, podețelor și punților. Urmează ca Instituția Prefectului, în colaborare cu instituțiile citate, să elaboreze un ghid care să fie trimis instituțiilor din județ care au în evidență poduri, punți, podețe, pentru a le ajuta să aibă toate informațiile necesare în vederea inițierii demersurilor pentru intrarea în legalitate a traversărilor nereglementate edificate peste ape.
- Pagube cauzate de urși Între aprilie și august 2024, urșii au provocat pagube semnificative în județ, afectând 51 de animale și culturi, cu despăgubiri estimate la 48.363,30 lei. Au fost înregistrate 24 de alerte de prezență a urșilor în Neamț.
- Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatriculări Neamț funcționează cu 6 examinatori activi, și începând din 12 august a.c. cu 9 examinatori, verificând zilnic între 40-50 de candidați. În ultima săptămână serviciul a primit sprijin de la colegii din Vaslui pentru a acoperi deficitul de personal, astfel încât au fost testate zilnic circa 100 de persoane