Reprezentantul CJ Neamț în CJSU a votat împotriva cererii de dotare cu echipament medical a CSJU Piatra-Neamț

Adresa înaintată Instituției Prefectului – Județul Neamț de către Consiliul Județean Neamț, în data de 13 martie, în jurul orelor 15:00, prin care se solicita aprobarea achiziționării unor echipamente medicale în regim de urgență, a fost supusă dezbaterii și votului Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț în ședința extraordinară convocată în aceeași zi, la orele 16:00.

Față de cererea menționată și de ședința CJSU în care a fost discutată, facem următoarele precizări:

  • Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, NU a participat la ședința CJSU Neamț, deși este vicepreședinte de drept al acestui for.

  • Suma de 2.240.000 lei, menționată în cerere, NU a fost susținută de niciun document justificativ, precum devize, facturi proforme, oferte etc.

  • Managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, Alexandru Juncu, a declarat în fața membrilor CJSU că echipamentele menționate în cerere se află deja cuprinse într-o adresă pe care conducerea spitalului o transmisese deja către Ministerul Sănătății.

  • Cererea înaintată de CJ Neamț și semnată de domnul Arsene a fost supusă la vot. Nu a fost înregistrat niciun vot „pentru”, 3 voturi „împotrivă” și 27 de abțineri.

  • Reprezentantul domnului Ionel Arsene, domnul Doru Conache Gavriliu, a votat împotriva cererii puse în discuție.

Instituția Prefectului – Județul Neamț menționează faptul că Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț se află în subordinea Consiliului Județean Neamț, iar achizițiile menționate se puteau face oricând, cu respectarea legilor în vigoare. De asemenea, chiar și procedurile de achiziție realizate în regim de urgență trebuie realizate respectând legile. Procedura de urgență în achizițiile publice nu înseamnă nici eludarea legii, nici cheltuirea nejustificată a bugetului județului Neamț.

Îi asigur pe nemțeni că Prefectura județului Neamț și Comitetul pentru Situații de Urgență iau deciziile necesare în această perioadă de criză. Totodată, specialiștii Ministerului Sănătății coordonează la nivel național întregul efort de răspuns la situația actuală din punct de vedere medical. Sunt în contact cu ei și am primit asigurări că resursele financiare vor fi alocate pentru dotarea Spitalului Județean Neamț cu cele necesare pentru situația dată”, a menționat prefectul județului Neamț.

Cât privește poziția președintelui CJ Neamț, George Lazăr a adăugat: “Refuz să intru în acest joc politic cinic al lui Ionel Arsene. Spre deosebire de dumnealui, care se ghidează în viață după principiul baron pe moșie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență funcționează pe baza deciziilor luate de 35 de oameni, toți având expertiza necesară pentru astfel de situații. Dacă este cu adevărat interesat de soarta nemțenilor în această dificilă perioadă, îl invit pe domnul Arsene să ia parte la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, așa cum prevede legea. Astfel va avea șansa să-și susțină propunerile, nu să se trezească că trimisul insituției pe care o conduce votează împotriva propunerilor dumnealui.

Cât privește propunerea tehnică, observ cu tristețe că și în vreme de criză Ionel Arsene privește bugetul județului Neamț, banii nemțenilor, drept un buzunar propriu. În vremuri de criză aceste achiziții trebuie să se facă rapid, dar transparent. Din datele furnizate de operatorii economici, care dețin echipamente medicale menționate în propunere, s-au identificat prețuri mult mai mici decât cele solicitate în adresă. Intervine astfel un legitim semn de întrebare: oare domnul Arsene își dorește cheltuirea corectă a banilor sau doar un nou tun financiar? Mi-aș dori să răspundă la întrebare în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”.