Ziua Imnului Naționa

Astăzi 29 iulie, la fel ca în fiecare an începând din 1990, sărbătorim ziua Imnului Național.

Creaţie a scriitorului şi muzicianului Anton Pann, pe versurile poetului revoluţionar Andrei Mureşanu, „Deşteaptă-te, române!” a reprezentat întotdeauna un îndemn la libertate și o chemare la unitate a tuturor românilor pentru a obține suveranitatea națională.

Încă din 1848, când a fost scris pe fundalul revoluției de atunci, „Deșteaptă-te, române!” a continuat să fie un îndemn la luptă pentru unitate si demnitate națională.

Este un îndemn care ne-a însoțit în multe momente de cumpănă, dar și în momente de bucurie, atunci când Imnul a răsunat în lume la concursuri şi competiţii internaţionale .

Efectul său asupra stării de spirit a maselor a fost principalul motiv pentru care a fost interzis în timpul regimului comunist.

Cu toate acestea, în 1987, a fost cântat în timpul revoltei din Braşov, la fel cum s-a întâmplat în toată ţara, în decembrie 1989, contribuind din plin la prăbuşirea dictaturii ceauşiste.

Împreună cu drapelul şi stema, imnul reprezintă simboluri ale valorilor şi idealurilor poporului român.

Valoarea simbolică a imnului se păstrează şi astăzi, mesajul său fiind un permanent îndemn adresat maselor de-a menţine starea de veghe necesară păstrării demnităţii naţionale, spiritului de sacrificiu şi solidarităţii civice.

Să-l cântăm cu mândrie, ca un gest de solidaritate naţională şi respect faţă de ţară.

Fie ca «Deșteaptă-te, române!» să răsune de cât mai multe ori și să ne fie mereu călăuză pe drumul devenirii noastre!

La mulți ani, România! La mulți ani Imnului Național!”