Întâlnire de documentare privind recalcularea pensiilor

”La sfârșitul săptămânii trecute, am avut o întâlnire de documentare cu cei de la Casa Județeană de Pensii Neamț și cu cei de la Arhivele Statului pe problema modului în care pensionarii trebuie să aducă dovezi referitoare la activitatea prestată în câmpul muncii. Imediat după Paști vom repune în discuția Colegiului Prefectural această temă a documentelor necesare recalculării pensiilor.

Însă veștile nu sunt prea bune, pentru că noua Lege a pensiilor este extrem de riguroasă și stufoasă. Potrivit actului normativ, în acest moment Arhivele Naționale nu mai au competență în păstrarea unor astfel de date privind vechimea în muncă sau salarizarea. A existat la un moment dat un gol legislative, iar acum există operatori economici privați care sunt autorizați să fie deținători de date și să elibereze, contra cost, adeverințe privind vechimea și drepturile salariale ale angajaților.

Soluția la această dată ar fi o modificare la nivel legislativ. În tot cazul, acum e vorba despre o evidență riguroasă a vechimii și o singură lună dacă-ți lipsește dintr-un an, în cazul în care nu găsești datele în arhivă, nu se mai poate face recalcularea. De aceea am decis ca la următoarea ședință a Colegiuluii Prefectural să aduc toți factorii responsabili, respectiv Casa Județeană de Pensii și Arhivele Statului, pentru a discuta cu legea pe masă despre ceea ce trebuie făcut”, a declarat prefectul Adrian Bourceanu.

Link-ul de la Arhivele Naționale pentru judeţul Neamţ: https://arhivelenationale.ro/site/servicii_publice/evidenta-fondurilor-aflate-in-gestiunea-operatorilor-economici-autorizati/?judet=NT