Ziua Eroilor

Astăzi, la monumentul din Cimitirul „Eternitatea” din Piatra Neamț, ne-am adunat pentru a aduce un omagiu celor care au sacrificat totul pentru libertatea și suveranitatea României. Această ceremonie solemnă ne oferă prilejul de a reflecta asupra curajului și devotamentului eroilor noștri, a căror amintire trebuie păstrată vie în inimile noastre.

În județul Neamț, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a înregistrat 1.680 de eroi înhumați în 40 de cimitire. Monumentul din fața căruia ne aflăm astăzi, ridicat în cinstea ostașilor căzuți în Primul Război Mondial, a fost inaugurat în 1927 și reprezintă un simbol al recunoștinței eterne a comunității noastre.

Inscripția „Viteji ce aţi căzut pentru ţară / Ostaşi ai credinţei ostaşi / Vă fie ţărâna uşoară / Oriunde-n morminte voi staţi” ne reamintește de curajul și sacrificiul celor peste 6.500 de eroi înhumați într-o groapă comună aici, la Piatra Neamț. Acest monument, împreună cu semnul „Aducerii Aminte”, creat de Societatea Cultul Eroilor, servește drept memento al sacrificiilor făcute pentru ca noi să trăim în pace și libertate.

În cadrul ceremoniei, prefectul județului Neamț,  Adrian Bourceanu, a subliniat importanța păstrării memoriei acestor eroi și a transmiterii valorilor lor generațiilor viitoare. „Să ne inspirăm din curajul și devotamentul lor și să lucrăm împreună pentru o Românie mai bună și mai unită”.

Ne plecăm astăzi cu respect și recunoștință în fața celor care au luptat și au murit pentru țara noastră. Fie ca sufletele lor să odihnească în pace. Glorie eternă eroilor noștri!