Cheile Bicazului, reconfirmate ca fiind ale Neamțului, printr-o nouă sentință

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat  o nouă hotărâre judecătorească, favorabilă județului Neamț, în litigiul cu județul Harghita, pe tema Cheile Bicazului.

 

„La 25 aprilie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondată cererea de revizuire pe care județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita a formulat-o împotriva deciziei civile pronunțate de Curtea de Apel Târgu Mureș în cauza referitoare la anularea procesului verbal de delimitare încheiat în 1998 între reprezentanții Municipiului Gheorgheni, județul Harghita și cei ai comunei Bicaz Chei, județul Neamț. Prin acest proces verbal a fost recunoscut traseul hotarului administrativ dintre cele două localități”, a declarat Adrian Bourceanu, prefectul județului Neamț

 

Nemulțumite de hotarul traseului administrativ dintre cele două localități, în 2009, autoritățile Municipiului Gheorgheni au atacat procesul verbal la instanțele judecătorești, susținând că s-ar fi aflat în eroare cu privire la hotarul administrativ recunoscut anterior. Cauza a fost soluționată definitiv în anul 2020 în favoarea județului Neamț, instanțele reținând că hotarul administrativ între comuna Bicaz Chei și municipiul Gheorgheni a fost corect stabilit, Cheile Bicazului rămânând pe raza județului Neamț.

 

În anul 2022, județul Harghita s-a adresat Tribunalului Harghita cu o nouă cerere pentru anularea acestui proces verbal, cerere ce a fost respinsă atât la fond de Tribunalul Harghita, cât și în calea de atac a recursului, de către Curtea de Apel Târgu Mureș, reținându-se printre altele că „admisibilitatea unei acțiuni de anulare a unui act administrativ important, promovată la un sfert de secol de la emiterea lui afectează în mod grav, din inițiativa unei instituții publice (județul Harghita – n.n.) securitatea circuitului civil”.

 

Decizia astfel pronunțată a fost atacată cu cerere de revizuire, cerere ce a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție prin hotărârea pronunțată la 25 aprilie 2024. Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de 5 judecători ai Secției de contencios administrativ și fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

„În situația în care județul Harghita va ataca această hotărâre cu recurs, Instituția Prefectului – județul Neamț va face în continuare toate demersurile procedurale pentru a se menține decizia pronunțată ieri de instanța supremă, decizie pe care o apreciem ca fiind temeinică și legală.

Dar personal, trecând prin prisma experienței profesionale, am încredere că  lucrurile vor rămâne neschimbate. Adresez sincere mulțumiri tuturor celor implicați în acest caz greu, complex, soluționat în favoarea Neamțului: colegii mei din Instituția Prefectului Neamț, Consiliul Județean Neamț, OCPI, Primăria Bicaz Chei, etc”, a mai declarat prefectul Adrian Bourceanu.