La 10 mai 2024, Garnizoana Piatra Neamț a organizat ceremonia militară pentru marcarea Zilei Independenței Naționale a României, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial – Cimitirul Eroilor din Piatra Neamț

Prefectul de Neamț, domnul Adrian Bourceanu, a participat la manifestările ce au cuprins salutul Drapelului de Luptă al Batalionului 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski” și intonarea imnului național al României. Au urmat oficierea serviciului religios, alocuțiuni susținute de domnii Adrian Bourceanu, prefect al județului Neamț, Dragoș Chitic, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, Andrei Carabelea, primar al municipiului Piatra Neamț și depunerea de coroane la Monumentul Eroilor. Acțiunea s-a încheiat cu defilarea Drapelului de Luptă și a gărzii de onoare, constituită din militari ai Batalionului 634 Infanterie, Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț și Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Petrodava”.
*
Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită, începând din anul 2022, la data de 10 mai, declarată zi de sărbătoare națională prin Legea nr.189/2021.
Proclamarea independenţei de stat a reprezentat încununarea eforturilor politice și diplomatice întreprinse în acei ani pentru emanciparea României de sub suzeranitatea otomană.
La 10 mai 1877, moțiunea adoptată de Adunarea Deputaților și Senat a devenit lege prin promulgarea ei de domnitorul Carol I, consfințind în mod oficial apariția noului stat independent. Independenţa astfel proclamată a fost apărată pe câmpul de luptă, de armata română. În perioada aprilie 1877- februarie 1878, militarii români, prin jertfe eroice, au contribuit decisiv la înclinarea balanței și schimbarea sorții războiului purtat împotriva Imperiului Otoman. Prin Tratatul de la Berlin (iulie 1878) independența de stat a României a fost recunoscută oficial, pavând calea către crearea statului unitar român.
” Județul Neamț și-a adus contribuția luptând – prin participarea a patru structuri militare, Regimentul 14 Dorobanți Roman, un batalion din Regimentul 15 Dorobanți Piatra Neamț, Regimentul 8 Călărași Roman și Regimentul 4 Artilerie Roman – la cele mai grele bătălii din cursul războiului. Printre militarii care au s-au distins în lupte au fost
Col. Nicolae Dabija, Col. Fotea Alexandru; Col Alexandru Pereț; Mr. Gh.Macarovici, născut în Neamț, care a comandat Detașamentul de pompieri București. Ulterior a ajuns la rangul de general de brigadă. Populația a răspuns entuziast apelului guvernului, donând fonduri, îmbrăcăminte şi alimente” a precizat prefectul județului, domnul Adrian Bourceanu.
”Îi comemorăm pe înaintașii care au construit istorie prin viziunea și faptele lor. Marcăm Ziua Independenței Naționale a României făcându-ne datoria de a ne reaminti cu gratitudine înaltul patriotism al acestora”.