Inundații la Stănița

Ca urmare a avertizărilor meteorologice și hidrologice pentru ziua de 7 mai 2024– de cod galben – Instituția Prefectului a transmis tuturor U.A.T.-urilor din județul Neamț  o circulară cu solicitarea de a monitoriza evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, pentru a putea interveni în timp util, în cazul apariției unor situații de urgență. De asemenea, am solicitat instituirea serviciului de permanență la sediul primăriilor pe întreaga perioadă a valabilității avertizătilor metereologice, insistând asupra necesității de decolmatare a rigolelor de scurgere a apelor pluviale.

 

Primăria comunei Stănița a transmis Instituției Prefectului două rapoarte operative privind efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în data de 7 mai 2024. Ca atare, prin Ordin al Prefectului am dispus construirea comisiei mixte pentru inventarierea si evaluarea pagubelor produse în zona afectată. Deplasarea în teren din data de 9 mai 2024 a indicat că, urmare a cantității abundente de precipitații căzute în cursul zilei precum și scurgerea acesteia pe versanți, au afectat peste 5 km de drum sătesc la Stănița, îndeosebi în satele Todireni, Ghidion, Poienile Oancei.

Conform reprezentanților locali din Stănița, ar mai fi fost afectate 190 de hectare de teren arabil (pe șes) și 30 de hectare de pășuni și fânețe, 9 anexe gospodărești (inclusiv beciuri), apa a trei fântâni devenind improprie consumului.

Măsurile care urmează a fi dispuse în susținerea lucrărilor de remediere a infrastructurii afectate, urmează să fie adaptate constatărilor ulterioare de evaluare și estimare a pagubelor produse.

Revenim cu solicitarea adresată public tuturor administrațiilor locale, de a efectua lucrările preventive de mentenanță a sistemelor de colectare și scurgere a apelor pluviale.