Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu” – municipiul Roman

La data de 16 mai a.c., domnul Adrian Bourceanu, prefect al județului Neamț, a fost prezent la evenimentele cultural-religioase din cadrul Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ajunse la cea de-a 23-a ediție.

 

Pe parcursul acestor zile au avut loc comunicări științifice referitoare la viața ierarhului, concursuri școlare și slujbe religioase în orașele Roman, Bacău și Buhuși, onorând memoria acestuia. Marți, 16 mai, peste 1200 de pelerini însoțiți de preoți, s-au aflat în orașul Roman, participând la evenimente.

 

Episcopul Melchisedec Ștefănescu s-a născut la 15 februarie 1823, în familia Ștefănescu. Se trăgea dintr-o seminție preoți: tatăl și bunicul său au fost preoți în satul Gârcina, iar mama era fiica preotului Ion Focșa din Negrești.

 

A studiat la Seminarul de la Socola și la Academia duhovnicească din Kiev, devenind profesor, „magistru în teologie și litere”.

În 1843 a fost călugărit cu numele Melchisedec. Cariera sa ca ierarh a inclus hirotonirea  ca ierodiacon la Socola, ieromonah în Lavra Pecerska din Kiev, protosinghel și arhimandrit. A devenit episcop eparhiot – numit prin decret semnat de Al. I. Cuza – al noii eparhii a Dunării de Jos, cu reședința în Ismail (1865-1879). La 22 februarie 1879 a fost ales episcop al Romanului, unde a păstorit până la moartea sa (16 mai 1892).

 

În acest an se împlinesc 200 de ani de la nașterea fostului episcop și 131 de ani de la trecerea la cele veșnice.